top of page
  • Szerző képeNJ

Az EU karácsonyi ajándéka: wifi hozzáférés közterületeken


Megháromszoroztuk a Szlovákiának szánt részesedést – az Európai Uniónak köszönhetően ingyen wifi kerül 41 magyar lakta településre.


Az Európai Bizottság hétfőn kihirdette a WiFi4EU finanszírozási program pályázati eredményeit, melynek köszönhetően mintegy 2800 európai község létesíthet ingyenes wifi-hozzáférési pontokat. Szlovákiának ebből több, mint 3% jutott, ami remek eredmény, hiszen felhívására összesen több mint 13 ezer kérelem érkezett.


A pályázati szabályok szerint minden tagállam legalább 15 utalványra jogosult. A nagy érdeklődés ellenére 93 szlovákiai település nyerte el a sikeres pályázóknak járó 15 ezer euró értékű támogatást. Összehasonlításként a szomszédos, Szlovákiánál kétszer nagyobb, Magyarországnak 91, Csehországnak pedig 127 utalványt sikerült szereznie.

A magyar lakta települések kiemelkedően teljesítettek, a szlovákiai pályázatok közel felét sikerült megszerezniük. „Az eredmények bizonyítják, hogy milyen fontos az ilyen lehetőségeket hazafele kommunikálni. Folyamatosan informáltuk a dél-szlovákiai községeket a pályázat egyes lepéseiről, és az érdeklődők felének sikerült is a nyertes települések listájára felkerülni. Nagyon örülök neki, hogy a települések nyitottak az új lehetőségek felé és élnek az EU által kínált lehetőségekkel” – mondta Nagy József, európai parlamenti képviselő (Néppárt, Híd).

A WiFi4EU kezdeményezés célja, hogy Európa-szerte ingyenes wifi-hozzáférést biztosítson a közösségi élet színterein, többek között parkokban, tereken, középületekben, könyvtárakban, egészségügyi központokban és múzeumokban.

Az Európai Uniói 2020-ig összesen 120 millió eurót biztosít a pályázat keretein belül a tagállamoknak, és a következő két évben további három felhívás várható. Becslések szerint a WiFi4EU naponta 40-50 millió ember számára fogja biztosítani az ingyenes internet hozzáférést.

„Igazán örülök annak, hogy az Európai Bizottság a digitális, bürokráciamentes pályázati regisztráció mellett döntött, lehetővé téve a kisebb, korlátozott erőforrásokkal rendelkező községek számára is, hogy egyenlő esélyekkel pályázzanak. Bízom benne, hogy jövőre is legalább ennyi települést tudunk majd a pályázat elnyerésében támogatni” – zárta le Nagy.

Az első, májusi felhívás során a jelentkezésre szolgáló portál nem bírta a leterhelést és mindössze néhány óra alatt összeomlott. Az Európai Bizottság kénytelen volt a felhívást visszavonni, majd a technikai problémák kiküszöbölése után, novemberben újra megnyitni.A nyertes községek listája az alábbi linken érhető el: https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/winners-wifi4eu-call-announced

14 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page