top of page

ELEFÁNT A PORCELÁNBOLTBAN

A klímaváltozás enyhítésére szolgáló EU-s piaci beavatkozások olyannak tűnnek, mint egy jóindulatú elefánt a porcelánboltban.


Az intézkedéseknek nem csak a széndioxid kibocsátást kellene, hogy minden áron csökkentsék, de a regionális különbségeket sem szabadna elmélyíteniük. A klímareform a tisztább és jobb technológiák mellé jobban fizető munkahelyeket és azzal fenntarthatóbb szociális rendszert is kell, hogy hozzon. Az egész EU-ban!


Mégpedig minden polgár számára, alapvetően az ő hazájában, a saját élőhelyén. Ehelyett éppen ellenkezőleg, akaratlanul is a gazdaság és a GAZDAGság (nyugati irányú) koncentrációját erősíti, amivel a produktív generációk EU-n belüli egyirányú migrációját is tovább növeli.

Az intézkedések kiegyensúlyozatlan terheket rónak az EU különböző tagországaira, a lakosságot de a gazdaságot is beleértve. Ezért fontos, hogy az intézkedéseket a tagállamok SZINTJÉN és SZINTJÉHEZ kell beállítani, hiszen a tagállamok viselik a felelősséget a területükön élő emberek szociális és gazdasági biztonságáért.


Szigorúan figyelembe kell venni a gazdaságilag gyengébb vagy energiaigényes iparágakra támaszkodó új tagállamok felkészültségét a szigorításokra, amelyek súlyosan beavatkozhatnak a társadalmi egyensúlyba.


Egy havi 1-200 Eurós energiaköltség növekedés (fűtés, villanyáram, üzemanyag) nálunk nem csak a jóléti kiadásokat faraghatja le, ezzel további iparágakat, üzletágakat, munkahelyeket veszélybe sodorva (szolgáltatások, kultúra), de könnyen megoldhatatlan egzisztenciális problémákat is okozhat. (nyugdíjasok, egészségügyi kiadások, pályakezdő, lakáskölcsönös fiatalok,…)


A klímaváltozás témája mélyen megoszthatja nem csak a társadalmat, de az EU-t is. Ha ezt az aránytalan gazdasági terhet a vezető tagállamok megpróbálják még megtetézni az EU-s konszenzusos döntésmechanizmus eltörlésével, akkor az EU fejletlenebb régiói ráhatás nélkül végleg lemaradnak, lassan elnéptelenednek, elöregednek.

Vagy radikalizálódnak és fellázadnak.

36 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page