top of page

Igazságtalanul kitelepítettek és elhurcolt polgárok emléknapja

Megint elment egy vonat...

Sajnos azért, mert sehol nincs megírva, hogy egy külügyi államtitkár kissé diplomata is legyen.






Az SaS párt feleslegesen fogja növelni a veszteséglistáját, ha a kisebbség-politikai döntéseit továbbra is a magyarokkal szemben nyíltan elfogult, M. Klus külügyi államtitkár és nem a párt elnöke vagy annak parlamenti képviselői hozzák meg.



Eddigi tapasztalataink alapján ugyanis az SaS nem azonosítható a V4-ek közé falat építő külügyér hivatalnok magyarellenes hozzáállásával, akinél a külügyi tapasztalatnál nagyobb hiánycikk a diplomáciai érzék.



Egyesek azt vetik Gyimesi György, az OĽANO képviselője szemére, hogy jobban is időzíthette volna, az „igazságtalanul kitelepítettek és elhurcolt polgárok emléknapja” javaslatának beterjesztését, mint éppen a két párt közti PERPATVAR KELLŐS KÖZEPÉBE. Mások megelégednek a klasszikus idézetével: “nebola na to politická vôla”...


Szerintem igenis HELYES a kezdeményezés, hiszen ahogyan a civakodás közben majdnem minden másban, ebben is megtalálhatták volna a koalíciós pártok a közös nevezőt.


Főként, ha a kisebbségi ügyeket az SaS is érzékenyebb, illetékesebb személyre bízná.


Strana SaS si bude len zbytočne škodiť a znižovať svoj koaličný potenciál, ak vo veciach menšinovej politiky bude za ňu rozhodovať štátny tajomník M. Klus, ktorý sa medzi liberálmi čoraz viac profiluje ako tvrdý národniar.




Národniar nie až tak proslovenský, ale najmä protimaďarský.


Mrzí ma to, lebo z doterajších skúseností nemáme pocit, že strana SaS reprezentuje emócie štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí, ktorý by rád postavil železnú oponu medzi krajiny V4 a ktorému cit pre diplomaciu nepopierateľne chýba trochu viac, ako skúsenosti v zahraničnej politike.



Čo sa týka samotnej, čisto symbolickej veci, návrhu poslanca Gyimesiho (OĽANO) na zavedenie "12. apríla ako pamätného dňa odvlečených a násilne vysídlených občanov" (nie len Maďarov, ale aj Nemcov Židov, Rómov, politických väzňov), skorej narodení si môžu spomenúť na klasika: "nebola politická vôla".



Iný poslancovi vyčítajú, že to bolo zle načasované uprostred boja medzi OĽANO a SaS.




Podľa môjho názoru to bol správny krok, veď napriek nekonečným škriepkam sa vedia koaličníci dohodnúť skoro na všetkom.


2 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page