top of page
  • Szerző képeNJ

Magabiztosabbá tesz a “naszlovenszku-poszlovenszki” szemlélet elhagyása

Tizenkét ország hagyományos soknyelvűségének köztéri megjelenítését ismertető kiállítás nyílt az Európai Parlamentben, amelyik illeszkedik egy kisebbségi jogokról szóló dokumentumhoz. Pár napon belül nálunk is látható majd a tárlat.


Nagy József az úgynevezett vizuális kétnyelvűség témáját dolgozta fel és állította ki a strasbourgi parlament egyik forgalmas folyosóján, hogy az érdeklődők betekintést nyerhessenek a hagyományos kisebbségek európai sokszínűségébe.


A hidas európai parlamenti honatya 12 EU-s tagország - köztük Szlovákia - gyakorlatából merített és arra hívta fel a figyelmet, hogy a kisebbségi nyelvek képi megjelenítése miképpen függ össze az önbizalommal.

Szerinte ha a polgár egy vegyesen lakott környezetben sok helyen láthatja a feliratokat az anyanyelvén, az a személyt magabiztosabbá teszi. Az önbecsülést táplálja, és a természetes asszimilációt pedig lassítja – véli Nagy.

A tárlat összefügg az EP- képviselő által kidolgozott kisebbségi jogminimumról szóló jelentéssel, amely már az uniós végrehajtó szerv, az Európai Bizottság asztalán hever. Erről a dokumentumról nyilatkozta lapunknak a hidas politikus, hogy végre vége szakadhat a "na Slovensku po slovensky" hozzáállásnak.


A strasbourgi bemutatót követően Nagy József vándorkiállítást szervez az összegyűjtött anyagból, amivel kapcsolatban megjegyezte: szeretné a gyűjteményt minél több hazai régióban bemutatni, pozitív hivatkozási alappá tenni, buzdítva ezzel a helyi kétnyelvűsítést. Forrás: www.parameter.sk

14 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page