top of page
  • Szerző képeNJ

!!! MEGVAN az európai kisebbségi jogminimum

Frissítve: 2018. nov. 14.


Strasbourg. A kisebbségi jogminimumról szóló javaslat megszerezte az európai politikusok támogatását. A törvénytervezet számos egyeztetetésen van túl, végül több mint 2/3-os többséggel, 489 szavazattal sikerült elfogadni az Európai Parlament keddi plenáris ülésén.


 „Úgy vélem, a jelentés elfogadása nagyon fontos politikai üzenetet küld az Európai unió részéről a nemzetállamok felé. A kisebbségi jogok kérdése mindig is kényes politikai téma volt, ezért nagy kihívást jelentett a hatékony párbeszéd fenntartása olyan kollégákkal, mint például a balti, spanyol, bolgár, francia, görög és ciprusi. A jelentés sikere éppen ebben rejlik: megőriztük a lényeges elvárásainkat anélkül, hogy a többségi nemzetek fenyegetve éreznék magukat” – nyilatkozta Nagy József (Híd) a LIBE bizottság néppárti koordinátorhelyettese.

Az Európai Parlament támogatása nélkülözhetetlen, a következő lépés azonban az Európai Bizottságé.

"A bizottság az uniós kisebbségi jogminimum leendő elkészítője és őrzője, a néppárt csúcsjelöltjeként pedig Weber személyében az EU legmagasabb posztján lehet a jogminimumnak személyes támogatója. A munka befejezése, a törvényreguláció elfogadása még 1-2 éves folyamat, amiben az új parlament ismét kulcsfontosságú szerepet fog játszani. S mivel az ördög a részletekben rejlik, fontos és aprólékos munka lesz, amiben természetesen én is szívesen részt vennék. Ez azonban a jövő májusi európai parlamenti választások eredményének a függvénye”- magyarázta az EP képviselő.  

A kisebbségi jogminimum nem csupán egy határozat, mely összefoglalja a kisebbségi nemzetek jogait, hanem egy nagyon jelentős mérföldkő, melynek célja a kisebbségi jogok uniós szintre emelése. „A mai nap eredménye, hogy sikerült bedefiniálnunk a nemzeti kisebbségeket az EU jogi fogalmai közé, és ezáltal megszületett a jogi követelés alapja, melyre lehet tovább építeni” – tette hozzá az EP képviselő.

A törvénytervezet kidolgozása során a kisebbségi jogok uniós szabályozása rengeteg kérdést vetett fel és komoly politikai akadályokba ütközött. A mai szavazás azonban azt mutatja, ahol van cél, oda vezet út is. Nagy József (Híd, EPP) a jelentést beterjesztő európai képviselő szerint a nemzeti kisebbségek szempontjából rendkívül fontos előrelépés, hogy sikerült uniós szinten garantálni a jogcsökkentés tilalmának elvét.

„EU-s szinten is kikövetelhetővé tesszük az eddig létező, a tagállamok, illetve közigazgatás által mellőzött jogokat is, miközben hangsúlyozzuk a már elért kisebbségi jogok garanciáját” – magyarázta Nagy.

Míg azelőtt kizárólag az állami hatóságok feleltek a kisebbségi jogok tiszteletben tartásáért, a jogminimum megteszi az első lépést afelé, hogy az uniós szervek is hozzájárulhassanak a jogérvényesítés garantálásához. A kisebbségek fennmaradásához stabil jogi környezetre és hatékony implementációra van szükség.  

„A jogminimum egyik legnagyobb előnye, hogy vitás esetekben az EU bíróságának döntése alapján pénzbüntetés sújthatja azon tagállamokat, melyek szabálysértést követnek el” -  tette hozzá a képviselő.   

A jelentés tartalmát tekintve több olyan oktatási és kulturális jog került a javaslat szövegébe, melyek a hazai helyzet javításának érdekeit szolgálják.

„A jogminimum egyik legfontosabb eszköze számomra a vizuális többnyelvűség bebiztosítása. A globális tapasztalatok is azt mutatják, hogy minél gyakrabban találkozhatunk nyilvános felületeken anyanyelvi feliratokkal, annál kevésbé érezzük magunkat másodrangúnak” – zárta le Nagy. 

A szlovákiai magyarok számos területen üdvözölhetik a jelentés intézkedéseit, ide tartozik például az anyanyelv használatának támogatása a hivatalokban, iskolaválasztáskor vagy akár az orvosnál. 


35 megtekintés0 hozzászólás

Commentaires


bottom of page