top of page
  • Szerző képeNJ

Miért olyan olcsó a Kínából érkező cucc?

Kedden szavazott az Európai Parlament arról a két új javaslatról, melyek a komolyabbnál komolyabb vámcsalásoknak kívánnak véget vetni. 


Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) tavalyi jelentése szerint egyre népszerűbb az összetett nemzetközi hálózatok használata a vámok elkerülésére. Nem csak használati termékek, de alkatrészek, nyersanyagok is a vámcsalások komoly részét képezik. Az Unióba érkező áruk vámbevételének a 75 százaléka a közös kasszát gazdagítja, a fennmaradó 25 százalék pedig a vámot beszedő tagállam költségvetésébe kerül. A hivatal hatalmas csalásokat leplezett le a Kínából érkező áruk esetében. Mint kiderült, a kereskedők nagyon sok esetben a valóságtól jelentősen eltérő, nevetségesen alacsony árakat tüntetnek fel, amivel céljuk anyagi előny szerzése. 

„Az online összekapcsolt árú nyomon követhetőségének bebiztosítása nélkül továbbra is csillagászati összegekkel rövidül meg az EU, valamint a nemzeti költségvetések. A tagállami együttműködés ebben a helyzetben bizonyítottan elégtelen, ezért kollégáimmal folyamatosan keressük az új, hatékonyabb eszközöket” – tette hozzá Nagy József, a Híd európai parlamenti képviselője. 

A jelentés elsősorban egy új pénzügyi eszköz bevezetését javasolja, melynek célja az Unió határain beérkező és kimenő árú ellenőrzésének megerősítése modern berendezések segítségével. 


A jogszerű vámbeszedés és a rákapcsolódó, tízszeresen magasabb ÁFA csalások visszafogása érdekében az EU-s Fiscalis program lehet a megoldás, amelyről szintén a héten tárgyal az Európai Parlament.Sajnos az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) hatásköre erősen korlátozott, csalás gyanúja esetén csak ajánlással figyelmeztetheti az adott tagállamot, feljelentést nem tehet. E célból lett létrehozva az Európai Ügyészség, amely bármelyik tagállamban függetlenül végezhet majd bűnüldözési feladatokat.2 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page