top of page
  • Szerző képeNJ

116 000: Legyen egységes és kötelező a gyermekek eltűnésének bejelentésére szolgáló forródrót fennta

Egy gyermek eltűnésekor minden perc számít. A 116 000-os hívószám már 10 éve nyújt az egyes tagállamokban segítséget és támogatást az eltűnt gyermekek és szüleik számára. Az Európai Parlament szerdán a forródrótok jövőjét is megtárgyalta. 


„Az egységesített forróvonal lehetővé teszi az eltűnt gyermekek és szüleik számára, hogy az EU területén bárhol segítséget kérjenek, függetlenül attól, hogy melyik országban tartózkodnak. Így otthonuktól távol, például a családi nyaralás alatt is segítséget kaphatnak, és elég egyetlen hívószámot megjegyezniük a 28 nemzeti helyett” – magyarázta Nagy József, az Európai Elektronikus Hírközlési Kódex létrehozásáról szóló európai parlamenti javaslat árnyékjelentéstevője. 


Európában évente legalább 250 000 gyermek eltűnését jelentik be különböző segélyvonalakon, melyek szolgáltatásai, elérhetősége, nyitvatartási ideje nem azonosak. Az esetek több mint felében a gyerekek családi vita, elhanyagolás, iskolai problémák vagy szexuális bántalmazás miatt szöknek el otthonról vagy a gyermekotthonból, de gyakran van példa arra is, hogy valamelyik szülő jogtalanul viszi magával külföldre a gyermeket. Az eltűnt gyermekek könnyen szexuális bántalmazás, prostitúció, emberkereskedelem vagy más bűncselekmény áldozatává válhatnak.  

„Leghatékonyabban ezekben az esetben is a közös uniós fellépés. A segélyszolgálatok összehangolt erőfeszítéssel a tagállami határokon túl is képesek nyomára bukkanni az eltűnt gyermekeknek” – tette hozzá az európai parlamenti képviselő.  

Az Európai Parlament legfrissebb jelentése széleskörű tájékoztatásra szólítja fel tagállamokat a forródrót számáról, tevekénységéről, hiszen így lehet csak igazán kihasználni a benne rejlő potenciált.  

“A 116 000-ás forróvonal legyen minden tagállamban non stop ingyenesen hívható, szolgáljon a használt kisebbségi nyelveken és legalább egy világnyelven az egész EU-ban és adjon ingyenes pszichológiai, szociális, jogi és adminisztratív támogatást a rászorulóknak. A központ ne csupán fogadja az eltűnt gyermekekkel kapcsolatos bejelentéseket, de közvetítse azokat a rendőrség felé, nyújtson útmutatást a bejelentőknek, valamint segítse a nyomozást is. Az egész EU területén, előhívó, vagy körzetszám nélkül, névtelenül és díjmentesen legyen hívható továbbá a 116 111 gyermekbarát segélyvonal, amely a védelemre szoruló gyermekeknek szolgál útmutatással.” - mondta Nagy József, néppárti jelentéstevő.

A forróvonalat először a Missing Children szervezet helyezte működésbe, ma már azonban EU 28 tagállamán kívül Albániában, Szerbiában, Svájcban és Ukrajnában is elérhető. Az Európai Parlament jelentése ezen pozitív tendencia fenntartását kívánja bebiztosítani, miközben felszólítja a tagállamokat a forróvonalak egységes és minőségi üzemeltetésére. 

21 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page