top of page
  • Szerző képeNJ

2021: Viszlát nyári időszámítás?

Az Európai Parlament ma szavaz a közlekedési bizottság jelentéséről, amely szerint 2021-től nem kellene „1 órával többet vagy kevesebbet aludni” a már megszokott éves óraátállítás miatt. 


A mai jelentés szerint a tagállamoknak kicsit több mint egy évük van döntést hozniuk, hogy a téli vagy a nyári időszámítás mellett maradnak. A 2021 áprilisi határidőt azonban számos tárgyalás fogja megelőzni annak érdekében, hogy az egyes országok a lehető legjobb opciót válasszák. 


„Egy éve ilyenkor, amikor az óraátállítás eltörléséről szavaztunk, én ellene tettem le a voksom, mert a közvélemény elvárásai ellenére az óraátállítás eltörlése után Szlovákiának feltehetően nem a közkedvelt nyári időszámítás marad. Ha ugyanis megnézzük a geográfiai tényezőket, a nyugati tagállamok biztosan a téli időszámítás mellett fognak dönteni, és az egységes piac zavaratlan működésének megőrzése érdekében nem marad más választásunk, mint nekünk is ehhez alkalmazkodni. Persze jogunkban áll másképp dönteni és az ukrajnai időzónát választani, még ha ebben az esetben télen csak fél 9-kor kezdene kivilágosodni, amit nagyon jól ismerek Brüsszelből ezért tudom, hogy milyen lehangoló” - nyilatkozta Nagy József, Európai parlamenti képviselő (Híd, Európai Néppárt). 


Nagy szerint az állandó téli időszámítás egyáltalán nem előnyös Szlovákiának, hiszen így egy évben 170 helyett már csak 100 napon lesz este hét óra után világos és este nyolc óra után már soha nem sütne a nap. Ezt most egy évben még 100 alkalommal élvezhetjük. „Így kevesebb időt tudunk majd a szabadban tölteni, hiszen a munkaidő, az iskola ezután sem fog hamarabb végződni. A természetes fény az egészség alapja, hiányának káros hatásait nagyon jól ismerik a skandináv államokban. Nem csak többet rontjuk a szemünket a lámpa mellett, de gyakrabban kell majd bekapcsolnunk a fűtést - mert, amint lemegy a nap, hidegebb is van - télen is. Az pedig, hogy reggel majd 4-kor fog kelni a nap, szerintem nem sokunknak hiányzik. Sokakat ismerek, akiknek nehézséget okoz az átállás, de a lakosság többsége a felmérések szerint semmiképpen sem szeretne lemondani a nyári délutánonként egy-egy óra napfényről pár nap kellemetlenség miatt” – tette hozzá. 

A jelentés javasolja egy ún. koordinációs mechanizmus felállítását, ami arra készteti a tagállamokat, hogy minden szempontot alaposan megfontoljanak. Ezt úgy kívánják elérni, hogy az országok kinevezett képviselői és az Európai Bizottság szakembere közösen megvizsgálják a döntések kölcsönös hatásait.


A jelentés továbbá biztosítja egy 12 hónapos késleltetés lehetőséget arra az esetre, ha jelentős problémák merülnének fel valamelyik érintett ágazatban, például a közlekedésben.

33 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page