top of page
  • Szerző képeNJ

Az Európai Parlament LIBE bizottsága magas többséggel jóváhagyta az uniós kisebbségi jogminimumot

Szerdán az EP Igazságügyi és Polgárjogi Bizottsága 85 százalékos támogatással küldte elfogadásra az Európai Parlament elé Nagy József (Híd) kisebbségjogi jelentését. 


„Számomra ez egy békeprojekt, az etnikai konfliktusok megelőzésének legjobb eszköze, hiszen a kisebbségek még mindig nincsenek az egész EU-ban egyenrangúan kezelve. Ha úgy lenne, többet élnének elért jogaikkal, bátrabban használnák anyanyelvünket a hivatalokban vagy ha egy ismeretlent kell vegyesen lakott területen megszólítani. Ha minden rendben lenne, kevesebb belső töprengést okozna anyanyelvi formára váltani a nevüket és nem aggódnának feleslegesen gyermekeik jövője miatt az anyanyelvi iskolába való beíratások előtt.” – nyilatkozta Nagy. 


“A jelentés végső szövegével nagyon elégedett vagyok, hiszen nem kényszerültünk pontokat törölni az eredeti javaslatból, elég volt néhány szóhasználati változtatás. A beérkezett 360 módosítót sikerült 10 tematikus kompromisszumba összekovácsolni, amelyek lefedték az összes, a jelentés tényleges tárgyát képező beadványt. Nem csak a megszokott, krónikusan ismétlődő, a tárgytól eltérő és nagyon megosztó beadványokat kellett mellőznünk, mint például az abortusz mint alapjog, az egyneműek házasságának EU-s garanciája vagy a szexuális kisebbségek EU-s jogminimuma, de a politikai és területi autonómiai jogok sem képezhették a jelentés tárgyát. ” – magyarázta  Nagy József (Híd).

Jó hír, hogy a jelentésbe bekerült az eddig elért, a jogminimumot felülmúló jogok védelme és azok csökkentésének tilalma, valamint a gyűlöletbeszéd és a kisebbségek ellen elkövetett erőszak és diszkrimináció elleni fellépés. Így az EU nem csak a kulturális, oktatási és nyelvhasználati jogok ésszerű bebiztosításának területén, de a nemzeti szinten szerzett jogok kikövetelésében és az egyenrangú bánásmód betartásánál is ellenőrző szerepet kaphat.


“A szerdai szavazás és a parlamenti matematika alapján 2/3-os többséget is meghaladó eredményt érhetünk el a november 13-i plenáris szavazáson, de tisztában vagyok azzal, hogy ilyen különösen kényes témában jószámmal akadnak majd képviselők, akik az otthoni politikai feszültségek miatt nem követhetik a pártcsaládjuk irányvonalát. Ezért folytatom a dialógust a balti, spanyol, bolgár, francia, görög és ciprusi kollégákkal. Ettől függetlenül bőven meglesz a többség, ami nagyon erős politikai üzenet lesz az elkövetkező Európai Bizottság számára, amely a jelentés értelmében az EU-s kisebbségi jogminimum leendő elkészítője és őrzője.” – nyilatkozta Nagy József, a LIBE bizottság néppárti koordinátorhelyettese.


„Nagyon fontos a folytatás érdekében, hogy a Néppárt jól szerepeljen a májusi európai parlamenti választásokon, hiszen a jelentés sikerében döntő momentum volt Manfred Weber frakcióvezetőnk személyes kiállása saját pártcsaládunk támogatásának a megszerzésében. Ha Weber jövőre csúcsjelöltként az Európai Bizottság élére, Jean Claude Juncker helyébe léphet, akkor az uniós kisebbségi jogminimumnak az EU legmagasabb posztján lenne személyes támogatója. A munka befejezése, a törvényi reguláció elfogadása még 1-2 éves folyamat, amiben az új parlament ismét kulcsfontosságú szerepet fog játszani. S mivel az ördög a részletekben rejlik, fontos és aprólékos munka lesz, amiben természetesen én is szívesen részt vennék, de ez a jövő májusi európai parlamenti választások eredményének a függvénye.” – tette hozzá az EP képviselő. 

Szavazási eredmények:

Az Európai Néppárt mind a 17 jelenlévő képviselőjével kiállt a kisebbségi jogok EU-s felügyelete mellett, többek közt Gál Kinga (Fidesz) az Európai Néppárt alelnöke, Sógor Csaba (RMDSZ) erdélyi képviselő, sőt Traian Ungureanu román képviselő is. Az ECR frakción kívül minden politikai család egyhangúlag megtámogatta a jogminimumot, igennel szavazott a bizottság Smer-es képviselőnője, Monika Beňová is. Az egyedüli tartózkodók az Európai Konzervatívok voltak (4) Branislav Škripek (OĽANO) árnyékjeletéstevő vezetésével, és csupán 4 szélsőjobboldali képviselő szavazott ellene. Csáky Pál (MKP) nem vett részt a szavazáson.


„Nem meglepő, de jelzésértékű, hogy a Matovič féle OĽANO EP képviselője a megegyezéssel ellentétben tartózkodást javasolt az egész csapatának annak ellenére is, hogy elfogadtuk az összes módosító javaslatukat.” - kommentálta Nagy József a konzervatívok pálfordulását.  Ebbe a képviselőcsoportba tartozik Branislav Škripek (OĽANO) és Richard Sulík (SAS), akik az utóbbi időben politikai erőfeszítéseket tesznek a magyarlakta járásokban.

10 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page