top of page
  • Szerző képeNJ

EGYEDI: Kétnyelvűség vizuálisan az Európai Parlamentben

VIZUÁLIS kétnyelvűség az EU-ban - címmel tematikus vándorkiállítást indít Strasbourgban Nagy József, EP képviselő.  


"Úgy érzem, valami beindult idehaza és az EU-ban is, jó a csillagok állása, viszont hiába szerezzük meg a jogokat, ha a polgárok megszokásból, informálatlanság vagy indokolatlan szorongás miatt azokkal nem élnek. Nem mellékes az sem, hogy a többségi társadalmat befogadóbbá kell tenni e téren, mégpedig minél pozitívabb eszközökkel” - informált az európai parlamenti képviselő a rendezvényről, amely az Európai Parlament legforgalmasabb kiállítótermében kapott helyet a márciusi plenáris hét ideje alatt. 

Az egyedi projekt célja az EU-s tagországokban összegyűjtött kézzelfogható, gyakorlati példákkal alátámasztani, hogy a nyelvileg vegyes területeken a kétnyelvűség nem felesleges luxus, nem is a feszültségkeltés és a nacionalizmus vagy a populizmus eszköze, ahogyan azt sajnos sokan így érzik, nem ritkán a kisebbség köreiben is.  


"A kétnyelvűség teljesen megszokott és bevált dolog az EU-ban, és az ezirányú törekvéseket nem az államiság vagy a polgári eszmék megtagadásának, hanem ellenkezőleg, egy praktikus szimbólumnak tekintik, amely a kisebbségi közösség polgári öntudatát, egyenrangúsági érzését és a lojalitását is erősíti. Az EU-s tapasztalat az, hogy kulcsfontosságúak a nyilvános kisebbségi nyelvű feliratok, táblák, információs eszközök az állami, önkormányzati és magánszférában. Mindenhol, nem csak ott, ahol ezt a törvény megköveteli” - indokolta Nagy József, a Híd EP képviselője, a március közepén tartandó egy hetes tárlat célját. 


Akiknek pedig Strasbourg messzinek tűnik, azt a szervezők a hazai vándorkiállításra invitálják. „A projektet minél több vegyesen lakott városban, községben be szeretnénk mutatni, hogy elősegítsük a további intézkedéseink pozitív fogadtatását” – tette hozzá Nagy. A kiállítás-sorozat ünnepélyes megnyitójára március 26-ra számos hazai résztvevőt várnak, köztük Baštrnák Tibor, a Híd parlamenti frakciójának vezetője, Érsek Árpád közlekedési, Solymos László környezetvédelmi és Gál Gábor igazságügyi minisztert, valamint Bukovszky László kisebbségi kormánybiztost, Rigó Konrád és Peter Krajňák kulturális, illetve iskolaügyi államtitkárokat, akik beszámolnak a törvényhozásban és az egyes tárcákban a kisebbségi nyelvhasználatban eddig elért eredményeikről és terveikről. 

2 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page