top of page
  • Szerző képeNJ

Elveszett külföldön az útlevele?

Az európai parlamenti képviselők szerdán döntöttek az ideiglenes úti okmányokkal kapcsolatos szabályok korszerűsítéséről. 


Csaknem hétmillió polgár utazik vagy él olyan európai unión kívüli helyen, ahol saját országa nem rendelkezik nagykövetséggel vagy konzulátussal. Nem meglepő, hogy ez a szám 2020-ra további hárommillióval növekedhet. De mi a teendő, ha elveszíti az útlevelét? A biztonságos hazautazás érdekében ezentúl az uniós állampolgárok bátran fordulhatnak bármely EU-s ország nagykövetségéhez segítségért.

„Az ideiglenes úti okmány kiváló példája annak, hogy miben lehet és kell az idegenrendészeti integrációt elmélyíteni. Ami fontos, hogy a kérvényező polgár hitelesen tudja bizonyítani identitását más tagállam konzulátusán is. Ennek pedig legjobb módja az összekötött adatbázisokban rejlik” – nyilatkozta Nagy József, az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság néppárti koordinátor helyettese.

A jelentés kitér az uniós ideiglenes úti okmány formátumára is, hiszen elengedhetetlen, hogy az megfeleljen az aktuális globális biztonsági környezetnek. „Napjainkban egyre gyakoribbak az ilyen jellegű visszaélések, amit a migrációs nyomás eddig nemlátott mértékre növelt, ezért mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy az uniós okmányok rezisztensek legyenek a hamisítással szemben” – zárta le a Híd európai parlamenti képviselője. 


4 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page