top of page
  • Szerző képeNJ

EU nemzeti kisebbségek: a gesztus nem segít

Megoldás az EU-s jogminimum! Szerdán az EP ismét elítélte a kisebbségek diszkriminációját. Cecilia Wikström jelentésének elfogadása tovább erősíti a reményt, hogy az idén sikerül elfogadtatnunk az EU-s Kisebbségi Jogminimum intézményét az Európai Parlamentben.


Amellett, hogy az állásfoglalás nagy része a nemzetiségi és nyelvi kisebbségek hátrányos megkülönböztetésével foglalkozik, sajnos nem tartalmaz konkrét, visszaellenőrizhető EU-s intézkedésjavaslatokat, ellenben arra felszólítja az Európai Bizottságot, hogy “hozzon konkrét jogalkotási intézkedéseket az LMBTI (leszbikus, meleg, biszexuális és transz nemű) személyekkel szembeni megkülönböztetés és homofóbia ellen.”


Ennek oka, hogy az állásfoglalás petíció alapján készült, s míg a parlament többsége tisztában van az LMBTI közösség jogos problémáival, a nemzeti kisebbségek jogait csakis konkrétan meghatározott intézkedések felsorolásával lehet elfogadtatni.  Ezért illetékes szakbizottsági előkészítés nélküli állásfoglalás sajnos nem több egy gesztusnál.
6 megtekintés0 hozzászólás

Comentarios


bottom of page