top of page
  • Szerző képeNJ

Fájni fog Szlovákiának a Brexit

A brit parlament történelmi pillanata után az európai parlamenti képviselők szerda délelőtt vitáztak az angolok döntéséről és a további lehetőségekről. A mai kilátások szerint az egyezség nélküli Brexit a leginkább valószínű, hiszen az EU legnagyobb tagállamai nem igazán támogatnák a tárgyalások újrakezdését. 


Ez viszont Szlovákiát nagyon kellemetlenül érintené, hiszen egy komoly üzleti partnerrel épülhet le egyik napról a másikra a kapcsolatunk.

"Az utóbbi három év alatt 50 százalékkal növekedett a kölcsönös áruforgalom a két ország között, és további növekedési potenciál mutatkozott, ami az Egyesült Királyság távozása után nagyon kérdésessé válik. Rengeteg hazai ipari és kereskedelmi cégnek a Nagy-Brittaniába irányuló exportját felszámolhatja, ha a Brexit megállapodás nélkül történik, a vám és certifikációs kötelességek a globális beszállítók szintjére csökkenthetik a hazai exportőröket, s így sokan elveszthetik helyzeti előnyüket az indiai, kínai és más távolkeleti konkurenciával szemben. Igaz, hogy ez kölcsönösen érvényes brit import termékekre is, viszont jó eséllyel nem hazai termelők, hanem egy másik tagállam termékei lépnek majd a helyükre. Így Szlovákia számára ez exportkiesést és a kereskedelmi mérlegünk kibillenését jelentheti, nem is beszélve a 100 ezer Angliában dolgozó állampolgárunk bizonytalan sorsáról” – nyilatkozta Nagy József, Híd, Néppárt.

4 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page