top of page
Szerző képeNJ

Ha nincs jogállam, nincs pénz?

STRASBOURG | Az Európai Parlament (EP) elfogadta azt a képviselői jelentést, amely értelmében a


A Petri Sarvamaa (EPP) finn képviselő nevével fémjelzett jelentés az uniós költségvetés szabályainak változásáról szól. A dokumentum egy olyan részt is tartalmaz, amely lehetővé tenné az egyes államok uniós támogatásainak csökkentését vagy felfüggesztését, ha azok megsértik a jogállamiság elveit, uniós pénzeket csalnak el, de azt is szankcionálnák, ha az egyes országok nem elég hatékonyan lépnek fel az adócsalások ellen. Azzal, hogy a dokumentumot a strasbourgi plenáris ülésen 397:158 arányban elfogadták, a jelentés hivatalos EP-javaslattá vált. Ezután egy hosszú egyeztetési folyamat következik, aminek a kimenetele kétséges. 


Nagy József, a Híd EP képviselője többekkel együtt azt kérte, hogy a szankciós mechanizmusról szóló részt utalják vissza az illetékes szakbizottsághoz, mivel a dokumentum nem tartalmazza, hogy pontosan milyen kihágásokat milyen összegű forrásmegvonással lehetne büntetni. Ez pedig a jövőben visszaélésekre adna lehetőséget. Nagy korábban azt nyilatkozta, a mechanizmus hiányosságának tartja azt is, hogy az uniós források esetleges megvonása végső soron nem azokat sújtaná, akik a közvetlenül az adott ország jogállamiságáért felelnek. Így például a bíróságok függetlenségének megsértése, vagy más kormányzati probléma miatt, többek közt a mezőgazdasági támogatásokat tarthatnák vissza. Nagy szerint a nyugati, nettó befizető országok irányába jól kommunikálható a jogállamiság megsértése okán kiszabott büntetés, de valódi hatása nincs. Szerinte hatékonyabb lenne, ha a felmerülő problémák esetén Brüsszel a tagállamoktól magához vonná a pénzek leosztását. Hozzátette, ma is van módja annak, hogy megvonják az uniós támogatásokat, ha felmerül a forrásokkal való visszaélés gyanúja.

"Az iIlyen "aki fizet - az diktál" elvű törvényeket nem fogok megszavazni, mert ez az önkormányzatiság elleni fegyver! Volt már tavaly hasonló, nyugati szemszögből igazságosnak tűnő javaslat az EP-ben, akkor a migránsok nem befogadása miatt akarták megvonni az EU-s támogatásokat - ami Szlovákiát is érintette volna. Mi van, ha ez a javasolt független és objektív szerv ezt is a jogállamiság megsértésének nyilvánítaná?! A tegnapi "nagyvonalúan" általános javaslatba SOK MINDEN belefér! Szerintem a jogállamiság védelmében maradjunk inkább a már régen feltalált mechanizmusánál: A DEMOKRATIKUS VÁLASZTÁSOKNÁL. Amit viszont nagyon támogatnák, hogy biztosítsuk a MÉDIA FÜGGETLENSÉGÉT, a többit aztán döntse el a választó!"

Forrás: www.ujszo.com

1 megtekintés0 hozzászólás

Comentarios


bottom of page