top of page
  • Szerző képeNJ

Kesztyűs kézzel környezetünkért

Ismét indul a „Tisztítsuk meg Szlovákiát” tavaszi nagytakarítás!


Tavasszal rendszerint több falu és város, civil szervezet, általános és középiskola szervez takarítást. Az egész országot érintő, a környezettudatos gondolkodás és cselekvés erősítésére irányuló akció célja, hogy minden korosztályt bevonjon a takarításba. A kezdeményezést Nagy József európai parlamenti képviselő (Híd) és volt környezetvédelmi miniszter indította útjára még 2012-ben, ami azóta tömegmozgalommá nőtte ki magát évente több tízezer résztvevő és önkéntes bekapcsolódásával.

„Öt gyermek édesapjaként tudatosítom, hogy ha igazán törődünk a környezetünkkel, az első lepést nekünk kell megtenni. A nagy érdeklődés is csak azt bizonyítja, hogy a kezdeményezés jó, és az emberek tiszta környezetben szeretnének élni. Ami pedig a legfontosabb, hogy ezért tenni is készen állnak” – mondta el Nagy József, az Európai Parlament környezetvédelmi bizottságának tagja.

Az akció során főként a közterek, a folyók mente, a parkok és az utak kitisztítására kerül sor. A szervezők segédeszközök bebiztosításával támogatják a regisztrált résztvevőket, és szimbolikus mennyiségű kesztyűt juttatnak a takarítás helyszíneire. Az európai parlamenti képviselő személyesen is csatlakozik a „Tisztítsuk meg Szlovákiát” kezdeményezés keretein belül megrendezett programokhoz.

„Hiába fogadunk el uniós szintű szabályozásokat az ivóvíz minőségének megőrzésére, a műanyag hulladék csökkentésére vagy az illegális szemétlerakók felszámolására, ha közvetlen környezetünket nem becsüljük meg. A kezdeményezés a korábbi években közel 1800 csoportot mozgósított és bízunk benne, hogy idén is legalább ennyi résztvevőnek segíthetünk tisztává varázsolni környéküket” – zárta le Nagy.

A résztvevők regisztrációja 2019. április 12-ig tart. Kesztyűket és plakátokat már erre a hétvégére is igényelhetnek a regisztrációs lap kitöltésével.

37 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page