top of page
  • Szerző képeNJ

Megszavaztuk: Nem leszünk másodosztályú fogyasztók az EU-ban!

Az EU minden fogyasztója ugyanolyan finom és egészséges élelmiszerre jogosult, megkülönböztetés nélkül.


Mégis kevesebb halat találtak a Szlovákiában árusított halrudacskákban, mint a németországi megfelelőjében, alacsonyabb koffeintartalmat mutatott a Magyarországon vásárolt kávé, mint a Nyugat-európai szomszédjainknál és a jegestea minősége is eltérőnek bizonyult, jóval több mesterséges édesítőszerrel ízesítve. Míg a minőség eltérő, a márka és a csomagolás, de sok esetben még a termék ára is azonos. A probléma pedig leginkább minket, Közép-és Kelet-európai országokat érint.


„A forgalmazók gyakran azzal védekeznek, hogy a csomagolás világosan felsorolja az összetevőket, de szerintem a fogyasztók egyértelmű félrevezetéséről van szó. Az a kifogás sem állja meg a helyét, hogy a vállalatok a termékeket a helyi ízlésekhez igazítják, hiszen még a csecsemőknek készített bébipapi összetevői sem egyeznek meg a Nyugat-Európában vásárolhatóéval.” – magyarázta a néppárti koordinátorhelyettes, Nagy József.

Az Európai Parlament felszólít egy közös, uniós szintű tesztelési módszer felállítására és a nemzeti fogyasztóvédelmi szervezetek szoros együttműködésére. Egy adatbázis létrehozására is sor kerül majd, ahol az egyes tesztek eredményeihez mindenki szabadon hozzáférhet.

„Alig fél éve, hogy EU-s logót vezettünk be a valóban bio-termékek megkülönböztetésére. Hasonló megoldást szeretnénk látni a fogyasztók védelmére a kettős minőség ellen, a gyártók egy logó feltüntetésével jeleznék, ha az adott termék minősége megegyezik az egész EU-ban.” – tette hozzá.

Véget kell vetni továbbá azoknak az eseteknek, amikor új termékek forgalomba hozásánál azt tapasztaljuk, hogy egy bizonyos idő után a „recept megváltoztatására kerül” sor, például a hús mennyiségének csökkenésével vagy minőségének romlásával, míg a csomagolás külseje szinte ugyanolyan marad.

„A mai szavazáson elfogadott jelentéssel arra is felszólítottuk az Európai Bizottságot, hogy indítson alapos vizsgálatot további ágazatokban is, hiszen a minőségbeli eltérés nemcsak az élelmiszerek, de a kozmetikai termékek és mosószerek esetében is fennáll.” – zárta le.
13 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page