top of page
  • Szerző képeNJ

Minority SafePack: mindenkit arra buzdítok, hogy írja alá!

Örülök, hogy akár politikai vita árán sikerül társadalmi kérdéssé visszatranszformálni a Minority Safepack aláírásgyűjtést, ráirányítva a közbeszédet.


A Minority Safepack azért is fontos, mert elbukása többet árthat a kisebbségjogoknak, mint amennyit segíthet a sikere. Ami pedig a Hidas nyilatkozatot illeti, nem minden férhet bele egy bejegyzésbe. Ezért szeretném mindenki számára világossá tenni, hogy a Híd párt hosszútávú prioritása az EURÓPAI KISEBBSÉGI JOGMINIMUM elfogadása az Európai Parlamentben. A célunk pedig az, hogy amit idehaza a parlamentben és a kormányon elérünk a kisebbségi kultúra, oktatás és nyelvhasználat érdekében, az támaszkodhasson egy magasabb szintű jogszabályra, EU irányelvre. Azért, hogy azt csak úgy, egy mondjuk Matovič felfogású kormánytöbbséggel ne lehessen visszavonni vagy mellőzni.

Mert az Európai Uniót a kisebbségi jogok területén sem csak siratófalként, vádaskodásokra és ellenségkeresésre lehet kihasználni. A EU-s Jogminimum hosszú évek megkérdőjelezhetetlen, tudatos munkájának az eredménye, az Európa Tanács 2014 ben elfogadott, a nemzeti kisebbségekről szóló határozatával kezdődően, amivel még egy magasabb szintről megalapoztuk az idén készülö uniós jogszabályt.

Január 18.

Ma Strasbourgban, az Európai Palamentben többen is aggódtak a Minority Intergroup résztevői közül, hogy mi lesz, ha nem jön össze az 1 millió aláírás a Minority Safepackhez, ami kisebb tragédia lenne mindenkinek, aki kisebbségi jogi ügyekben igyekezik előrelépést elérni odahaza vagy EU szinten egyaránt. Persze valami ellen mindig sokkal egyszerűbb alárírast gyűjteni, mint valami mellett. De elmondtam a nemzetközi közösség előtt is, hogy a kudarc a FUEN kudarca lesz, hiszen Minority Safepack apropójan, több tagországban is belpolitikai eszközként használja és hagyja felhasználni ezt a közösségi kérdést. A Híd képviselői annak ellenére is csatlakoztak a kezdeményezéshez, hogy az aláírásgyűjtésben a FUEN egyedül az MKP-t nyilvánította ki partnerként ahelyett, hogy bevonta volna az egész kisebbségi társadalmat, az összes politikai pártot és társadalmi szervezetet, direktben megkereste volna az összes szóba jöhető önkormányzatot, oktatási intézményt, kulturális szervezetet stb. és nem csak az MKP irodáján keresztül lennének megkeresve. Így a Minority Safepack minimum 100.000 alárást veszthet csak Szlovákiában. A Híd képviselői személyes közegükben ugyan propagálják az aláírást, de természetesen kizárt és hiteltelen is lenne, ha a párt egy versenytárs párt kampányába kapcsolódna bele,méghozzá alárendelt pozícióban. Nagyon sok egyetértő bólogatást kaptam és a felszólaló olasz képviselő elmondta: "Náluk, Dél-Tirolban is napi szinten folyik a politikai küzdelem sok sok (etnikai és nem etnikai) párt között, de egy ilyen aláírásgyűjtést náluk egyetlen párt sem merészel magának kiisajátítani. Aki ezt megteszi, annak majd egyedül kell vállalnia a politikai felelősséget az esetleges kudarcért, azt nem lehet majd a polgárokra hárítani. 50-60.000 aláírás 200.000-300.000 helyett többet árt, mint használ idehaza is a magyarság ügyének. Éppen ezért mindenkit buzdítok, hogy az Európai Bizottság honlapján juszt is töltse ki az aláírási ívet.


3 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page