top of page
  • Szerző képeNJ

Schengen jövője a tét


Brüsszel. A belső határellenőrzés ideiglenes visszaállításának új szabályairól szavazott csütörtökön az Európai Parlament.


„Realitás, hogy az Európai Unióban időnként biztonsági fenyegetésekkel, a jövőben akár újabb illegális migrációs hullámokkal is szembesülhetünk, amikor is szükséges a flexibilis tagállami fellépés lehetősége. A mi felelősségünk megőrizni a Schengenen belüli szabad mozgást, es egyben meggátolni a tagországokat az indokolatlan határellenőrzések bevezetésében. Ezért óriási hiba lenne a „végső eshetőség eszközének”, a flexibilis átmeneti határellenőrzés bevezetésének teljes eltörlése” – mondta Nagy József, az Európai Néppárt megbízottja a belső határokon történő határellenőrzés átmeneti visszaállítására vonatkozó szabályokról.


„Tanja Fajon, szocialista jelentéstevő teljesen a fejére alította az Európai Bizottság eredeti javaslatát, szembe állította a szabadságot és a biztonságot, ezért az Európai Néppárt többsége ellene foglalt állást. A szavazáson többedmagammal tartózkodtunk, kifejezve, hogy a Schengeni szabad mozgás az EU egyik legfontosabb értéke. Ezt a baloldali többség máshogy látta és a jelentest 319 a 241 ellenében, 78 tartózkodással jóvá hagyta” – tette hozzá Nagy, a LIBE bizottság néppárti koordinátor helyettese.


Meglepetésre, csak a néppárti magyar delegáció támogatta a szocialista jelentéstevő álláspontját.



12 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page