top of page
  • Szerző képeNJ

Terrortámadások, erőszak, bűnözés megelőzésére EU-s központi szerveket kíván az EP


"Az EU-n belüli rendőrségi és titkosszolgálati együttműködés szemmel láthatóan nem kielégítő a terrorizmus és nemzetközi bűncselekmények megelőzéséhez. A nyitott határok miatt elkerülhetetlen, hogy tagállamok feletti hatáskörű bűnüldözési és elhárítási intézményeket hozzunk létre, amelyek gyorsan, hatékonyan és rugalmasan gátat tudnak vetni a rafinált szervezett nemzetközi bűnözésnek és az akár harmadik országokból érkező terrorveszélynek. Javasoljuk, hogy a nemrégen, az EU pénzügyi érdekei védelmére megalapított Európai Ügyészséget ruházzuk fel a szervezett bűnözés elleni és terrorelhárítási jogkörökkel “- nyilatkozta Nagy József a Híd európai parlamenti képviselője (EPP) az Európai Parlament kezdeményezésével kapcsolatban.


A javaslat alapján az Europol rendőrségi együttműködési ügynökség láthatná el az összes tagállami, titkosszolgálati és egyéb forrásokból törvényes módon beszerzett bűnügyi és belbiztonsági információk központosított kiértékelését, ami óriási segítség lenne a terror, az adó és áfacsalások megelőzésében. Kialakítanának egy elektronikus központi európai bűnügyi nyilvántartást is, amely az összes tagállam és harmadik országok regiszterjét tartalmazná, valamint a vízumügyintézésben is sokat segítene. Az euró alapú pénztranszferek központi evidenciája online visszakövethetővé tenné az adókerülést, a pénzmosást és a terrorizmus finanszírozását. A javaslatban kitérnek a terrorcselekedet áldozatainak, hozzátartozóinak kármentesítésére is.  


"Egy ambiciózus eszköztár született, amely nélkül nem fogjuk tudni visszaállítani a közbiztonságot a közös Európában. Nem vitás, hogy nem a műszaki és szervezési feladatok, hanem a tagállamok hatáskörféltése lesz a tervezet legnagyobb fékkötője” – tette hozzá Nagy József, a LIBE bizottság néppárti koordinátorhelyettese. 

"Az Europol legújabb jelentése szerint a dzsihádista terrortámadások járnak a legtöbb áldozattal. Itt az ideje, hogy uniós szinten tegyünk határozott lépéseket, ez nem lehet tovább a tagállamok magánügye. Ezért a radikalizáció megfékezése fontos része a tervezetnek, a vallási és egyéb csoportosulások, mecsetek, bujtogató imámok felügyelete úgy, ahogyan az Marokkóban, Spanyolországban vagy Ausztriában már több éve hatékonyan működik”- zárta nyilatkozatát Nagy József a jelentésről szóló szavazás után.

8 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page